Görög rakott krumpli

 2008.07.14. 22:25

 

Görög rakott krumpliról azt gondolnánk, hogy alapból van benne padlizsán. Pedig nem! Miért is? Mert a  padlizsán eredete Kelet-India vidékén keresendő. Innen került a Földközi-tenger európai partvidékére. A mediterrán vidéken igencsak elterjedt, nélülözhetetlen alapanyag, jó okkal, mert nagyon finom ételeket készíthetünk belőle. Ilyen receptek is lesznek megígérem:) Hazánkba török  "segítséggel" jutott be, ezért is az egyik neve: törökparadicsom.

Feta sajt annál inkább van benne. Eredeti hamisítatlan görög sajt. A görög Feta juhtejből készül, és csak az ebből készült sajtot lehet így nevezni.

Még mielőtt elriasztanálak bennetek írásomtól megnyugtatok mindenkit, hogy nem vagyok ám egy okoskodó, de gondoltam érdekességnek nem rossz:)

Kis kaland után visszatérek az eredeti receptemhez a rakott krumplihoz:)

 

Hozzávalók:

50 dkg darált hús (ki milyet szeret, én sertéscombot használtam)

60 dkg krumpli

20-25 dkg Feta sajt

15 dkg sajt (lehet füstölt vagy natúr)

10 dkg vaj vagy margarin

2 fej vöröshagyma

2dl tejszín, max. 2 dl víz

só, bors, fokhagyma, ha lehet friss petrezselyemzöld, oregano és bazsalikom ízlés szerint

Tisztítsuk meg a vöröshagymát és vágjuk apró kockákra, hámozzuk meg a krumplit és vékony karikákra szeleteljük. Serpenyőben olvasszuk fel a vajat vagy margarint, tegyük bele a hagymát és pirítsuk enyhén barnára (vigyázat le ne égesd mert keserű lesz minden). Ezután adjuk hozzá a darált húst sózzuk (azt bele kell kalkulálni, hogy  a Feta is sós) borsozzuk, ezáltal levet ereszt. Adjuk hozzá a tejszínt és a vizet, végül a krumpli-karikákat. Ezt az egyveleget hagyjuk felforrni, ezután nyomjuk bele a fokhagymát, szórjuk bele az apróra vágott petrezselyemzöldet, bazsalikomot, és oreganot. Így ugyanis megmaradnak azok az aromák, amik a lelkét adják az ételnek. ezután még 1-2 percig hagyjuk forrni fedő alatt.

Melegítsük elő a sütőt. Közben tűzálló tálba teszünk egy réteget a tejszíneshúsoskrumplis alapból. Erre rámorzsoljuk a feta sajt felét, majd jön még egy réteg krumpli, és a maradék feta sajtot, és végüé az utolsó réteg krumplis "ragut".

kb 175 °C-os sütőben sütjük a legalsó szinten. Tehetünk rá alufóliát, de úgy hogy hagyjunk nyílást az elszálló párának, így, mire készre sül, a lé is elpárokog alóla. Ha már majdnem kész , vegyük le a fóliát szórjuk a rakott krumpli tetejére a sajtot, és készre sütjük, hogy a tetje szép barna legyen.

Remélem ízleni fog! Jó étvágyat kívánok hozzá:)

 

 

Címkék: étel gasztro görög recept rakottkrumpli

A bejegyzés trackback címe:

https://zsirosbodon.blog.hu/api/trackback/id/tr77568386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása