Görög rakott krumpliról azt gondolnánk, hogy alapból van benne padlizsán. Pedig nem! Miért is? Mert a padlizsán eredete Kelet-India vidékén keresendő. Innen került a Földközi-tenger európai partvidékére. A mediterrán vidéken igencsak elterjedt, nélülözhetetlen alapanyag, jó okkal, mert nagyon finom ételeket készíthetünk belőle. Ilyen receptek is lesznek megígérem:) Hazánkba török "segítséggel" jutott be, ezért is az egyik neve: törökparadicsom.
Feta sajt annál inkább van benne. Eredeti hamisítatlan görög sajt. A görög Feta juhtejből készül, és csak az ebből készült sajtot lehet így nevezni.
Még mielőtt elriasztanálak bennetek írásomtól megnyugtatok mindenkit, hogy nem vagyok ám egy okoskodó, de gondoltam érdekességnek nem rossz:)
Kis kaland után visszatérek az eredeti receptemhez a rakott krumplihoz:)
Hozzávalók:
50 dkg darált hús (ki milyet szeret, én sertéscombot használtam)
60 dkg krumpli
20-25 dkg Feta sajt
15 dkg sajt (lehet füstölt vagy natúr)
10 dkg vaj vagy margarin
2 fej vöröshagyma
2dl tejszín, max. 2 dl víz
só, bors, fokhagyma, ha lehet friss petrezselyemzöld, oregano és bazsalikom ízlés szerint
Tisztítsuk meg a vöröshagymát és vágjuk apró kockákra, hámozzuk meg a krumplit és vékony karikákra szeleteljük. Serpenyőben olvasszuk fel a vajat vagy margarint, tegyük bele a hagymát és pirítsuk enyhén barnára (vigyázat le ne égesd mert keserű lesz minden). Ezután adjuk hozzá a darált húst sózzuk (azt bele kell kalkulálni, hogy a Feta is sós) borsozzuk, ezáltal levet ereszt. Adjuk hozzá a tejszínt és a vizet, végül a krumpli-karikákat. Ezt az egyveleget hagyjuk felforrni, ezután nyomjuk bele a fokhagymát, szórjuk bele az apróra vágott petrezselyemzöldet, bazsalikomot, és oreganot. Így ugyanis megmaradnak azok az aromák, amik a lelkét adják az ételnek. ezután még 1-2 percig hagyjuk forrni fedő alatt.
Melegítsük elő a sütőt. Közben tűzálló tálba teszünk egy réteget a tejszíneshúsoskrumplis alapból. Erre rámorzsoljuk a feta sajt felét, majd jön még egy réteg krumpli, és a maradék feta sajtot, és végüé az utolsó réteg krumplis "ragut".
kb 175 °C-os sütőben sütjük a legalsó szinten. Tehetünk rá alufóliát, de úgy hogy hagyjunk nyílást az elszálló párának, így, mire készre sül, a lé is elpárokog alóla. Ha már majdnem kész , vegyük le a fóliát szórjuk a rakott krumpli tetejére a sajtot, és készre sütjük, hogy a tetje szép barna legyen.
Remélem ízleni fog! Jó étvágyat kívánok hozzá:)