A grillezés csodái

 2009.09.25. 17:37

Azok a jó kis grillezős, bográcsozós összejövetelek milyen szuperek is, pláne, ha az idő is a csapat mellett van. Az a jó ebben a kerti sütés, főzésben, hogy számtalan féle  remekművet lehet elkészíteni akár grillen, akár a bográcsban. Itt is kibontakozhat az ember kreativitása, ügyessége. Biztosan ismer mindenki tuti recepteket, én az enyémeim osztanám meg a kedves olvasóköözönséggel.

A legjobb találmány grillezésre szerintem a tárcsa, ha tudtok ilyet szerezni, mindenképp le kell csapni rá. Hogy miért? Nem csöpög a zsír a parázsba, ezért nem kell percenként sózni, elfojtani a tüzet, vastagabb húsokat középen a vékonyabbakat szélen tudjuk sütni, így nagyjából egyszerre készülnek el. De ha rácsos van, akkor alufóliát kell a rácsra tenni, vagy már vannak ezek a grillezős alutálkák, bár ezek nem jöttek be nekem.

Grillhúsok pácolásához én zöldfűszert használok. Oregánót, kakukkfüvet, majorannát, rozmaringot, metélőhagymát, fokhagymát, vöröshagymát. Illetve borsot, néha mustárt. Ezt szórom a húsokra, illetve kenem meg. Mustáros variációt csak borssal, mustárral, és leöntve olajjal készítem. A zöldfűszereset pedigrétegenként a réteg hús rá a fűszer, fokhagyma, vöröshagyma. majd olaj, ezt kell ismételgetni, amíg tele lesz a tál, vagy elfogy a hús. Pácolásnál nem szabad sózni, mert a hús kiengedi értékes levét, és rágós gumiszerű lesz. Sót, azt sziggorúan sütéskor teszünk rá, illetve aki szereti a grillfűszer-keveréket, azt. Ezek egyszerű pácok, mégis nagyon ízletes lesz a hús, és így azért rá lehet szokni rendesen a grillezésre.

Sertés húsokat, tarját combot, és én oldalast is, legalább 4 nappal előtte kell bepácolni, mert így lesz omlós, porhanyós sütéskor. Nem lesz semmi baja ez alatt, mert az olyaj gátolja a romlást, és csak érni fog. Szárnyas húsokat előtte 2 nappal is lehet. Marha húst hátszínt, bordát minimum 1 héttel előtte, így biztosan olvadni fog a szánkban a hús, mint a vaj. Sütés az már az egyénen múlik, ki hogy szereti. Átsütve, félig véresen, véresen ízléstől függ.

Egy jó tanácsot kaptam nemrégiben, ha vastag a steak, nem is kell pácolni, csak úgy meztelenül megsütni, és sütés közben kell kenegetni fűszeres olajjal, vagy ecset helyett lehet használni rozmaringot is. Nem tudom ti próbáltátok-e már, de kíváncsi vagyok a végeredményre.

És a bográcsozás, amit nagyon szeretek még, és hát én készítem ezeket. Bográcsozáskor borozok, vagy fröccsözök, míg a többiek elvannak egymással. Persze a társas életből kiveszem én is a részem. ha pörkölt készül, vagy gulyás nagyon fontos az alap. Én olaj és zsír helyett szalonnát használok, mert pont annyi zsír sül ki belőle, amennyi kell, és nem lesz a tetjén 2 cm zsiradék. A hagymát, úgy, ahogy kell apróra vágom, és ezt a szalonna kisült zsírján üvegesre pirítom. Ha ez így kész, leveszem a tűzről, és megszórom pirospaprikával, majd vízzel felöntöm. Ezt a vízzel felöntős mozzanatot 2-szer 3-szor ismétlem meg, mert így lesz jó sűrű pörköltalapom. Ügyelni kell ezek után, nehogy a paprika odakapjon, mert akkor keserű lesz az egész, és kezdhetjük elölről. Ezek után belerakom a húst, és közben ízesítve főzöm félkészre. Bár sokan ellene vannak, de szoktam használni pirosaranyat, gulyáskrémet. Lehet, hogy vannak benne E adalékok, de mindenképpen javítják, kikerekítik az étel ízvilágát. Persze nem mindenhez használom ezeket, mondjuk egy tárkonyos-tejfölös raguhoz nem is illene.

Egy jó pörköltből már sokmindent lehet csinálni. Babgulyást, gulyáslevest, különböző ragukat és ami nagyon favorit nálam, az a káposztás bableves. Ez egyszerű nagyon, pörkölt kell hozzá, savanyú káposzta és fehér, apróbab puhára főzve. Ha kész a pörkölt, ezt a három összetevőt összeöntjük, paprikás, vöröshagymás, fokhagymás rántással és később tejfölös habarással sűrítjük, és kész a fennséges étel. Habarásnál ügyeljünk, hogy mielőtt hozzáöntjük az ételhez, a tejfölös habarásra szedjünk a levesből és keverjük el, majd így öntsük a leveshez. Ha így csináljuk, nem csomós lesz a fogás, hanem szép selymes.

A köretet azért nem hagyom ki. Ez többnyire alufóliában sült krumpli. Nem kell meghámozni a krumplit, csak jó alaposan megmosni, ezután félbevágom, és vajat, borsot, köményt, és sót teszek bele. Ezután belecsomagolom a fóliába, és már mehet is a parázsba. nagyon finom ragukhoz, grillezett dolgokhoz. Ha grillezett fogás mellé adjuk, a  krumplira lehet készítnei öntetet, ami nagyon felfrissíti, megkönnyíti az egészet. Alapja lehet tejföl vagy joghurt. Nem kell hozzá sokminden, csak metélőhagyma, kapor, fokhagyma és só. Ezeket az összetevőket összekeverjük, ezt még jó a sütés elején megcsinálni, mert mire készre sül a krumpli, addigra össze is érik.

Rövid szösszenetemből is kiderül, hogy nagyon soklehetőséget rejt a szabadban való sütés főzés. Én nagyon szeretem, mert az ételbe szálló pernye, a  szabad tűz különleges ízeket tud adni az általunk készített fogásnak. Ezért ha jobbra fordul az idő, irány a szabad levegő...

Címkék: étel gasztro pörkölt grill bogrács

A bejegyzés trackback címe:

https://zsirosbodon.blog.hu/api/trackback/id/tr51406912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása