Leveles falatok

 2009.10.13. 17:25

Biztosan jártunk már úgy biztosan, hogy nem nagyon volt ötletünk, mit is süssünk rágcsálni valónak, vagy vendégváró kis falatkáknak. Persze mondhatnánk azt, is hogy minek kellenek ezek, mert úgyis lesz ebéd, vacsora, de gondolom a beszélgetés nem megy egész este tányérok mellett. Megoldható az is, hogy persze bevásárolunk a boltban, és azt kínáljuk, de azért csak jobb, ha a saját kezünk által elkészített süteményeket kínáljuk. Ráadásul hozzávalóktól függően olcsón is ki lehet hozni ezeket.

Az alap a boltban is kapható leveles tészta, így azért gyorsabb. belisztezzük a gyúródeszkát, és kb fél cm vastagra kinyújtjuk a tésztát. Itt eldöntjük, hogy megtültjük, nagy nem. Ha nem ttöltjük körülbelül 4X4 cm-es kockákra vágjuk , tetejét megkenjük tojással, és ízlés szerint szórunk rá sajtot, köménymagot, tökmagot vagy napraforgó magot szórunk rá. Ezt előmelegített sütőben kb. 150 fokon készre sütjük, amíg szépen meg nem barnul a teteje.

A töltött verziónál, igazából a képzeletünk szab határt. Mi már többfélével is próbálkoztunk, nagy sikert aratott mind. Itt téglalapokat vágunk, attól függően, hogy milyen nagy falatokat akarunk. A sütés ugyanígy zajlik, előmelegített sütőbe tegyük, és szép barnásra sütjük a tetejét. A töltelék nagyon sokféle lehet, pár ötletet adnék:

-Szalonnás, hagymás: Bacont, füstölt szalonnát vagy császárszalonnát nagyon apróra vágunk (a legjobb, ha mind a 3 fajtából kerül bele). A vöröshagymát is apróra vágjuk, és kevés vajon megpároljuk puhára. A hagymát kihülés után összekeverjük a szalonnával, és már mehet is tölteléknek. mielőtt a tésztát ráhajtjuk a töltelékre a széleit kenjük be tojással, hogy ne nyíljon szét a sütés alatt. Ha megvan a kis táska, tetjét megkenjük tojással, és szórunk rá tökmagot vagy napraforgót.

-Spárgás,baconos: A spárgát készre főzzük, ha kész  a tészta téglalap szélességének megfelelő méretűre vágjuk. Ha ez megvan a spárgadarabokat betekerjük bacon-be, elég egyszer körbehajtani rajta, a fölösleges szalonnát levágjuk, az majd jó lesz a következőre. A begöngyölt spárgát rátesszük a tésztára, széleit megkenjük tojással, ráhajtjuk a tészta fülét, tetejét ugyanúgy megkenjük tojással. Szórhatunk rá sajtot, tökmagot, napraforgót.

-Sajtos: Reszelt füstöltsajtot, trappistát, esetleg márványsajtot teszünk a tészta egyik felébe, mint az előzőeknél ezt is behajtuk, tojással megkenjük a széleit tetejét. Itt durvára tört diót is zsórhatunk rá, jól megy a sajthoz.

-Spenótos: Ezt még régebben a McDonald's-ban szerettük meg, ígyhát elkészítettük a mi verziónkat. Kevés beschamel mártást készítünk, ami lisztből, vajból és tejből áll. Először 10 dkg vajat felolvasztunk, ebbe beleszórjuk a lisztet, ezt zsemleszínűre pirítjuk. Az állaga lehet morzsás is, mert úgyis öntünk hozzá tejet. Ezután tejet öntünk hozzá, és csomómentesre elkeverjük ,a mártásnak sűrű legyen az állaga, mert még hozzájön a spenót is. Legegyszerűbb fagyasztott spenótot venni, és azt használni. a spenótnak egy részét kiengedjük, mondjuk olyan 25 dkg-nyit. Ezt hozzátesszük a mártáshoz, ha szükséges lisztet még szórunk hozzá, hogy tényleg sűrű legyen, mert kifolyik a töltelék a sütés alatt. Sóval, borssal, és fokhagymával ízesítjük sűrű mártásunkat. Ha kész, ezt töltsük bele a tésztába. A sajtosnál, és itt is ügyeljünk arra, hogy a zéleket jól zárjuk össze, mert különben kifolyik a töltelék. Tetejét tojással megkenjük, sajttal megszórjuk.

Töltelékként használhatunk még juhtúrót  -amit kaporral, és köménnyel ízesítünk-, kolbásszal, sonkával, szalámival. Lehet, hogy egyfajta tészta, de sokféle ízvilággal, ha valakinek nem a töltött jön be, ott van a töltetlen.

A sütőbe a tepsit középre, vagy egyel feljebb tesszük, alá sütőrácsra tekert alufóliát rakunk, így nem ég meg a a sütemény alja. Ezt egyébként más sütőben készült ételeknél is alkalmazhatjuk.

Jó vendégvárás, és Jó étvágyat kívánok hozzájuk!

Címkék: étel gasztró levelestészta vendégvárás

A bejegyzés trackback címe:

https://zsirosbodon.blog.hu/api/trackback/id/tr741447848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása